Pass på kjæledyrene i jula

zelda jul 3For de fleste av oss er jula en hyggelig tid der vi har ekstra god tid til både to- og firbente familiemedlemmer. Men julefeiringa inneholder også en god del elementer som kan være farlige for kjæledyra våre, og førjulsstress kan føre til at vi kanskje ikke er like oppmerksomme som vi vanligvis er.

Les våre tips til en trygg jul for kjæledyra 🙂

Uvant mat
Vi koser oss gjerne litt ekstra i jula og mange ønsker at også kjæledyra skal ha det litt ekstra bra. Det er allikevel ikke lurt å forandre så veldig mye på dyrenes kosthold, da slike plutselige forandringer kan føre til fordøyelses besvær.

Ikke fall for fristelsen til å gi dyrene rester etter julemiddagen, da julematen vår inneholder store mengder fett og salt, noe som kan gi både katter og hunder problemer med magen. Vær også påpasselig med ikke å la julematen stå lett tilgjengelig slik at dyrene kan forsyne seg selv.

Tyggebein er en populær godbit for mange hunder, men husk at ikke alle typer bein egner seg. Spesielt bein fra fugl, fisk og får kan flise seg opp i magen og skade magesekk og tarmer.

Sjokolade
Sjokolade kan være livsfarlig for katter og hunder. Det inneholder teobromin, et stoff mennesker klarer å fordøye, men som er giftig for hunder og katter. Forgiftning gir alt fra milde symptomer som sikling, oppkast og rastløshet, til alvorlige symptomer som muskelkramper, pusteproblemer, unormal hjerterytme, koma og død. Jo mørkere sjokolade, jo farligere er den. Det er vanskelig å si hva som er en dødelig dose for ditt kjæledyr, de dette varierer fra individ til individ.

Mistenker du at hunden eller katten din har fått i seg sjokolade bør du ta kontakt med veterinær umiddelbart. Behandlingen er å gi et brekkmiddel så dyret kaster opp. Dette gjøres hos veterinær, og bør skje innen to timer etter dyret har spist sjokoladen. Man kan også gi aktivt kull, dette binder giftstoffene i magesekken, og fås kjøpt på apoteket.

Druer og rosiner
Disse kan være skadelig for nyrene, men dyrene reagerer ulikt. Noen tåler å spise en del druer, mens andre får akutt nyresvikt 24-72 timer etter inntak. Symptomer på dette er diaré, magesmerter, slapphet og økt vanninntak. Behandling er å gi brekkmiddel (innen 6 timer), kull, og intensiv intravenøs væskebehandling.

Bakst
Gjærdeig kan ese opp inne i magesekken og gassproduksjonen kan gi mageutvidelse eller magedreining. I tillegg kan det føre til alkoholforgiftning hos både hund og katt.

zelda julJuleplanter
Flere av de mest populære juleblomstene er svært giftige, som for eksempel julestjerne, misteltein og løkplanter som svibler. Sette juleblomstene der dyrene ikke kommer til.

Julepynt
Knuste glasskuler kan gi sår og skader, og det kan være lurt å henge knuselig juletrepynt på de øverste greienene. De fleste dyreklinikker har nok operert ut både en og annen halvtygd julepynt fra en hundemage.

Innpakningsbånd er noe de færreste katter klarer å motstå, men om båndene blir spist kan det skape problemer for både hunder og katter. De kan lett sette seg fast i mage og tarm, snøre sammen tarmene og gi store skader. Dersom du ser innpakningsbånd stikke ut fra hals eller rumpe, ikke forsøk å dra det ut, da det kan kutte opp tarmen. Dra til dyrlegen.

Barnåler
Kjæledyrene våre har ikke sokker på seg, og barnåler kan lage sår i potene. Støvsug ofte, og sjekk at dyret ikke har barnåler sittende fast. Sjekk også mellom tærne.

Levende lys
La aldri kjæledyra være alene med stearinlys eller tente peiser. Det tar ikke mer enn et øyeblikks uoppmerksomhet så er det fullt fyr i pels eller interiør. Sett stearinlys på steder dyra ikke kommer til, og vær oppmerksom på logrende haler.

Vær obs på varme gryter og ledninger som kan tygges på. Hunder kan også ta feil av stearinlys og tyggebein, noe som kan føre til magetrøbbel.

Nyttårsaften
Mange dyr synes nyttårsraketter er skumle greier. Vær gjerne sammen med dyra dine, eller sørg for at de befinner seg på et sted der de er skånet for smellene dersom de er engstelige. Vær forsiktig med å la katter være ute på nyttårsaften. Kombinasjonen av fyrverkeri og fulle folk kan være farlig både for to- og firbente.

Dersom det skulle gå galt, bør du kontakte din lokale veterinær. Ved forgiftning kan Giftinformasjonen kontaktes på tlf. 22 99 13 00. De aller fleste kommer seg jo helt problemfritt gjennom juletiden, og med noen enkle forhåndsregler bør dette gå helt greit!

Kilder: Asker Dyreklinikk, Dyrenett, Aftenposten

 

FacebooktwittermailFacebooktwittermail

Spor fra din side.