Ofte stilte spørsmål

Jeg har funnet en skadet fugl/forlatt dyreunge/ et annet vilt dyr som trenger hjelp. Hva gjør jeg?

Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø jobber primært med kjæledyr, og har hverken kompetanse eller fasiliteter til å ta vare på ville dyr. Kommer du over skadet vilt bør du ringe politiet på telefon 02800.

Det finnes ingen organisasjoner i Nord-Norge som tar seg av skadet vilt. Politiet vil ved hjelp av Viltnemda kunne avgjøre om dyret er så skadet at det må avlives, eller om skadene kun er overfladiske og dyret umiddelbart kan slippes ut i naturen igjen.

Har du øvrige spørsmål kan du ta kontakt med Viltnemnda i Tromsø Kommune.

 

Hva gjør jeg om jeg har kjørt på et dyr?

Kjører du på et vilt dyr har du i følge loven både varslings- og hjelpeplikt. Les mer om hva du bør gjøre hos Mattilsynet.

Kjører du på et kjæledyr må du sporenstreks ta det med til en veterinær. Dette gjelder også om dyret er dødt. Er dyret ID-chippet kan veterinæren enkelt finne ut hvem som er eier og få gitt beskjed.

 

Jeg vet om et dyr som blir mishandlet/vanskjøttet. Hvem skal jeg ta kontakt med?

I Norge er det Mattilsynet som er ansvarlige for dyrevelferd. Om du vet om et dyr som ikke har det godt, så må du sende en bekymringsmelding til Mattilsynet der du forteller om situasjonen. Dette kan gjøres anonymt gjennom Mattilsynets nettsider, eller på telefon 22 40 00 00.

Selv om ikke Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø har myndighet til å hente ut dyr i dyrevernssaker, kan du gjerne sende oss en mail om situasjonen, slik at vi også kan følge opp i forhold til Mattilsynet og forsikre oss om at saken blir løst.

Dyrebeskyttelsen Norge har ingen myndighet til å hente ut dyr i slike situasjoner. Det er det bare Mattilsynet som har.

 

Hva skal jeg gjøre dersom jeg finner et dødt kjæledyr?

Om mulig, ta med deg dyret og kontakt Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø, politiet eller en veterinær som alle her tilgang til ID-skannere. Om dyret er ID-chippet er det dermed enkelt å finne eier å få gitt beskjed.

FacebooktwittermailFacebooktwittermail