MONSEN DARIO (født 2018) OG MONSEN GAVIN (født 2014)

Dario er en vakker, semilanghåret helsort mons på ca. 5 kg. Han er født i 2018. Han har myk og god pels som han bruker mye tid på og tar godt vare på, en sjelden gang trenger han litt hjelp bakpå. Han har et vakkert ansikt med store, runde øyne. Han er blind på det ene øyet, men det stopper han ikke.
Gavin er en flott, korthåret sort og hvit (tuxedo) mons på ca. 4 kg. Han er født i 2014 og er ca. 9 år gammel. Han har litt hvitt mellom beina og på brystet (bikini), han er hvit under halsen og på haken. Han har en liten hvit flekk under snuten og en liten hvit diamant mellom øynene. Han har tre hvite, lange sokker og en hvit ankelsokk. Han hadde seniorsjekk hos veterinær sist juni 2023.
Dario er en katt med veldig mye personlighet, men som er ganske gjemt i begynnelsen da han er veldig sky. Han brukte de første dagene i fosterhjemmet på å gjemme seg under sofaen, etter det kom han ut for å utforske litt og litt i små doser. Hvis fostermor så litt for mye på han eller lagde litt for mange bevegelser, ville det skremme han tilbake under sofaen. Han er kjempeglad i å leke, både med sine egne leker, med Gavin og med fiskestangleker. Han leker også gjerne med tråden fra fiskestangleken, eller stanga for den saks skyld. Han leker også gjerne med klesvasken som henger på snora om den henger nært nok gulvet, og kost- og støvbrett er også ekstremt spennende (koster må settes bort når de ikke er i bruk, hvis ikke spiser Dario “hårene” og kaster de opp igjen).
Han er veldig nysgjerrig og elsker å utforske alt han kommer til, men han bruker litt lengre tid enn de fleste andre katter. Av og til blir han usikker og da roper han på Gavin for å få støtte. Roper også høyt om han “mister” en leke. Han er veldig vokal.
Gavin er en modig monsegutt. Han tok seg godt til rette med en gang han kom til fosterhjemmet. Han er veldig selvsikker, tillitsfull og trygg, men han har klare grenser og når det kommer til berøring så vil det nok ta en stund til med mye overbevisning før han tar imot kos. Han løfter poten hvis han syns det blir for mye, og hører du ikke etter så slår han. Han er energisk og du ville aldri gjettet at han er ni år gammel. Han liker å leke hardt, med alle klørne ute, så her er det bare å passe på føttene dine. Han gjør sitt beste for å bråstoppe hvis han ser at han er på tur til å hoppe på deg eller Dario, men av og til kommer han for fort. Han elsker fiskestangleker og klorestolper, og veldig gjerne begge deler kombinert i lekestund. Det beste han vet er å holde klorestolpen med forbeina og spinne på den med bakbeina. Han liker det meste av mat og godbiter og prøver så og si alt hvertfall en gang. Han er veldig kjærlig og vokal hvis han tror det er en sjanse for at han kan få snacks. Gavin klorer ikke på møbler i det hele tatt, men han elsker å kna deig i myke puter og pledd.
Gavin og Dario er ekstremt knyttet til hverandre og adopteres derfor bort sammen. De har bodd sammen i mange år, og de er veldig glade i hverandre. De ligger gjerne sammen
i en god stol eller en seng og sover og vasker hverandre. De leker masse sammen og de leker godt sammen. De er begge katter med mye energi og som gjerne leker med deg halve dagen hvis du orker, men hvis ikke, så leker de med hverandre.
Verken Gavin eller Dario er noen stor fan av frysetørkede godbiter eller annet tørket kjøtt, Gavin smaker gjerne en bit, men så er han ferdig med den. Dario ser bare på deg rart. Dario er generelt sett mye mer kresen enn Gavin, men de er begge glade i de fleste typer crunchy godbiter, liquid snacks og våtfor (i fosterhjemmet har de fått våtfor som snacks). De foretrekker begge fisk over fjærkre og annet kjøtt.
Kattene ønsker enda ikke håndtering eller berøring, men med tålmodighet og rett sosialisering så kan de nok bli skikkelige kosepuser begge to. Gavin gnir seg inntil beina dine og mjauer og maler hvis han tror det er en sjanse for snacks. Da kan man stryke han over ryggen og halen. Han godtar ikke stryk på eller rundt hodet. Hvis han er distrahert med snacks så tolerer han ganske mye kos. I fosterhjemmet har snacksen blitt oppbevart på kjøkkenet, så hver gang fostermatmor går inn på kjøkkenet og bruker litt tid der, så kommer Gavin for å undersøke. Dario tolerer noen få stryk på hodet og noen få stryk med børsten over ryggen. Han liker ikke kammen, men den er gull hvis han har fått en knute i pelsen. Er han distrahert med snacks/våtfor eller lek så godtar han noe mer kos, men mindre enn Gavin. Dario har den siste tiden også begynt å gni seg inntil beina til fostermatmor når Gavin også gjør det. Dario liker å være i nærheten av menneskene han stoler på, han ligger gjerne bak beina dine og følger godt med når du lager mat eller henger opp klær. De elsker hvis du snakker masse til dem med en rolig og myk stemme, da kan de begynne å male, vaske hverandre og kna deig. Begge kattene har prøvd seg smått på å ligge sammen med fostermatmor i fotenden av sofaen, men dette er enda litt for skummelt.
Kattene passer ikke i et hjem med små barn, men kunne kanskje gått overens med større barn (12+) som forstår kattenes grenser. De har ikke vært rundt barn, hunder eller andre katter i fosterhjemmet, og de passer nok best i et hjem som ikke har andre dyr.
Med rett introduksjon og tilpasning kan de muligens gå overens med en annen trygg, snill og rolig katt som er glad i andre katter. Dario er noe dårlig til å lese språket fra andre katter og kan kanskje være noe intens for andre katter, men Gavin er godt kjent med ham og de er veldig flinke og gode med hverandre. I fosterhjemmet har Gavin og Dario kun vært innekatter, dette har fungert kjempebra. Dario er noe interessert i ytterdøra og må passes litt på. Gavin bryr seg fint lite så lenge han kan se ut av vinduene, men de hadde nok begge satt pris på en luftegård om det er mulighet for det.
Gavin og Dario kommer fra et hjem med enormt mange katter, hvor eieren til slutt ikke hadde kapasitet til å ta vare på alle kattene lengre. Flere av kattene ble da overgitt til Dyrebeskyttelsen, og Gavin og Dario ble tatt inn til Hjelpesenteret i Tromsø våren 2022. Der bodde de i 11 måneder før de flyttet til fosterhjem.
Både Gavin og Dario har kroniske mage-/tarmproblemer. De går på veterinærfôr (Hills (i/d) Digestive Care, finnes både som tørrfor og våtfor) og holder seg da bedre i magen, men de kommer aldri til å bli helt friske fra dette. De MÅ spise dette fôret, og hvis fôrtypen skal endres så må dette gjøres sammen med veterinær. I moderasjon så tåler de snacks greit, men noe diaré må da forventes. Vi kan ikke vite med sikkerhet om de har noen smerter fra disse plagene, men så lenge de ikke har blodig avføring eller oppfører seg uvanlig kan man gå ut i fra at de har det greit.
På grunn av mage-/tarmproblemene deres så trengs det at kattetoalettene rengjøres ganske mye oftere enn hos katter uten slike problemer. Kattedoene må vaskes ordentlig hver måned til annenhver måned, og litt “spot-cleaning” utenfor dette må også regnes med. Doene bør tømmes minst to ganger om dagen, både for kattene sin del og for deres egen. Hvis kattedoene får bli veldig fulle så blir det fort mye gris da begge kattene graver veldig mye. De trenger kattedo med god plass, hvis det ikke er god nok plass så vil ikke Dario sette seg ned og tisser da rett bakover, noe som gjerne fører til en del søl. Det er prøvd en god del ulike kattetoalett i fosterhjemmet, de som blir brukt nå har målene 60x43x52 cm. Toalettene bør ha lokk eller høye kanter, hvis ikke blir sanda kastet langt utenfor doene.
Verken Gavin eller Dario har noen store atferdsproblemer, og det de har vil nok gå over eller roe seg ned med tid. Gavin har en ganske intens trang til å grave ned matskåler, både tørrforskålen og skåler som er gitt våtfor i. Er det leker, lette kloremøbler, matter eller pledd i nærheten av skåla så stopper han ikke før han har lagt noe over den.
Fosterhjemmet lærte på den harde måten at hvis våtfor-skålene settes ved siden av tørrfor-skålene så kommer tørrfor-skålene til å bli brukt til å grave over våtfor-skålene.
Han kan også en sjelden gang skvette til og våkne når han sover, uten noen spesiell grunn. Dario er noe kresen på hva han ønsker å klore på, og syns generelt at møblene er en perfekt plass å kvesse klørne på, men med nok gode andre alternativer så lar han møblene være i fred. Han liker de større firkantene i papp som ligger på gulvet godt, og gjerne en billig dørmatte.
Både Gavin og Dario har fått årlig vaksine juni 2023, og denne bør de få hvert år uavhengig av om de er innekatter eller utekatter. De har ikke vist noen interesse for de ekte plantene i fosterhjemmet, men plast-plantene er visst gode å tygge på.
Gavin og Dario er ekstremt nysgjerrige, gode og morsomme katter. De er kattene for deg som ønsker å le mer i hverdagen, og som ikke har noe imot å gi tilbake det lille ekstra for å få det.
Dario og Gavin er ID-merket, vaksinert, kastrert og de har fått helsesjekk og ormekur.
Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø tar et adopsjonsgebyr på 1800 kroner for alle voksne katter, dette utgjør under halvparten av det en privatperson vil ha i veterinærutgifter til ID-merking, vaksinering og kastrering av en katt. Pakkeprisen hos veterinærklinikkene i Tromsø er for en hannkatt er ca. kr. 4000, mens man for en hunnkatt må betale ca. kr. 6000.
Man sparer altså mye penger på å få seg katt fra Dyrebeskyttelsen!
Interesserte kan ta kontakt på dyrebeskyttelsen.tromso@gmail.com
FacebooktwittermailFacebooktwittermail

Spor fra din side.