KATTEEIERE MÅ TA STØRRE ANSVAR

Orange katt holder småfugl i munnen, de er uteMange har sikkert fått med seg at debatten om båndtvang for katter har blusset opp igjen.
Forskning viser at huskatter i Norge dreper mange millioner fugler hvert år. Mange av disse fuglene er sårbare eller truede arter. Det er faktisk en stor tragedie. Noen forskere og biologer mener at løsningen på problemet er båndtvang for katter. Om dette i det hele tatt er gjennomførbart kan man sikkert diskutere lenge, uten å bli enige.
Vi i Dyrebeskyttelsen Norge bryr oss om alle dyr, og småfuglene er det veldig viktig å ta vare på. De er uvurderlige og viktige deler av økosystemene og en hvert art har egenverdi og rett til vern mot trusler som å bli drept av huskatter.
Katter er fantastiske dyr, men de er faktisk verken utrydningstruede eller en nødvendig del av økosystemene i Norge. Katter er en art som er innført av mennesker på 800-tallet, og finnes ikke naturlig i Skandinavia.
Derfor må alle katteeiere ta større ansvar for å unngå at arter av fugler faktisk blir utryddet av katter med sterkt jaktinstinkt.

HVA KAN DU SOM KATTEEIER GJØRE?

  1. Kastrer og ID-merk katten din. Det er alt for mange katter i Norge, og når det ikke er nok gode hjem til alle disse kattene får vi hjemløse katter. Og hjemløse katter bidrar selvsagt i aller høyeste grad til å ta livet av fugler.
  2. Hold katten din inne i skumringstimene på kvelden, om natten og ved daggry. De fleste katter liker best å jakte på kvelden og om natten, så dersom du bestemmer deg for å holde katten inne da, kan det spare veldig mange små fugleliv. La katten være ute på formiddagen og på ettermiddagen.
  3. Dersom det er mulig der du bor kan du bygge en luftegård til katten. Vi har mange tips til gode løsninger for å lage en fin og spennende luftegård for katter.
  4. Gi katten ordentlig proteinrik mat. Forskning viser at katter som får mat med større andel kjøtt eller fisk, jakter mindre på byttedyr. Så dersom du som katteeier kjøper et kvalitetsfôr som gjør katten ordentlig god og mett, er det mindre sannsynlig at den vil jakte på fugler.
  5. Lek masse med katten din! Forskning viser at dersom man bruker tid på leke med katten hver dag, så dreper den færre byttedyr.
Det er altså mange tiltak man kan gjøre som en ansvarlig katteeier. Dersom flere blir oppmerksomme på disse tingene, så kan vi sammen bidra til at ikke flere arter av småfugler blir utryddet i Norge på grunn av predasjon fra huskatter.
Redd småfuglene ❤️
FacebooktwittermailFacebooktwittermail

Spor fra din side.