Info om omplassering
Vurderer du å adoptere en av våre skjønne dyr? Så flott! På denne siden kan du lese litt om våre rutiner for omplassering. Denne infoen vil du også få på mail etter at du har tatt kontakt med oss. Det er viktig for oss at denne infoen leses nøye før man går videre i prosessen.
Kostnad
Det koster penger å adoptere et dyr fra Dyrebeskyttelsen. Dette er med på å dekke litt av veterinærutgiftene vi har, hjelpe oss i vårt videre arbeid for dyrene, samt at vi mener generelt at et dyr ikke bør være gratis. Ved å ta betalt for dyr er man med på å øke statusen til dyr i samfunnet. Det følger vanligvis ikke med utstyr eller fôr. Dette må du kjøpe inn selv på forhånd.
Prisliste:
Katt 1500 kr
Kattunge 3000 kr
Hund varierende
Kanin 800 kr
Marsvin 500 kr
Smågnager 350 kr
Fugl 500 kr
Prisen inkluderer en grundig helsesjekk for alle dyrene. Alle katter, kaniner og marsvinshanner er kastrerte og kaniner og katter er blitt chippet. Dermed lønner det seg også økonomisk å adoptere dyr fra oss.
Prosessen
Første steg i adopsjonsprosessen er å sende en email til dyrebeskyttelsen.tromso@gmail.com der du forteller oss litt om deg selv og familien din, hvilke fasiliteter du kan tilby ditt nye familiemedlem, tidligere erfaring med kjæledyr etc. Har du allerede funnet en kandidat på nettsiden/facebooksiden vår, så opplyser du om det og vi kan undersøke om vi tror det blir en god match. Ellers kan vi foreslå kandidater som vi tror vil trives hos dere.
Før dere setter igang en adopsjonsprosess er det veldig viktig at dere er helt sikker på at det ikke er noe allergi i familien. Er det usikkerhet rundt dette ønsker vi at dere tar en allergitest. Det er en stor belastning for dyrene (og nye familier) og måtte bli sendt i retur.
Neste steg er å besøke dyret i fosterhjemmet der det bor. Vi formidler telefonnummer, og så kan den interesserte selv ta kontakt med fosterhjemmet for å avtale tid for besøk. Ingen får dyret med seg hjem på første besøk. Vi har mulighet til å si nei dersom vi etter besøket ikke tror at det er rette hjemmet for dyret. Har du barn i familien er det viktig at de er med på besøket til fosterhjemmet.
Etter besøket sender du oss en epost der du forteller om du ønsker å adoptere dyret eller ikke. Dersom adopsjonen godkjennes, betaler du inn avtalt omplasseringsgebyr til vår konto 6420 05 49994. Betalingen merkes OMPLASSERINGSGEBYR <ditt navn> for < dyrets navn>.
Når pengene er betalt (kommet inn på vår konto eller du tar selv med utskrift av innbetalingen) kan du hente ditt nye familiemedlem. Vi skriver da omplasseringskontrakt og du har en måneds prøvetid. Du må ha med eget transportbur. Du må også kjøpe inn på forhånd alt av nødvendig utstyr og fôr.
Den store majoriteten av dyr vi adopterer bort er katter. Alle våre katter er ferdig kastrert, id-merket, vaksinert, ormekuret og har fått helsesjekk når de blir adoptert bort til nye hjem.
Vi omplasserer også noen hunder, kaniner og smådyr hvert år. Alle hunder som adopteres fra DBT har fått helsesjekk, vaksine og ID-chip. Kaninene våre blir kastrert og ID-merket og får selvsagt helsesjekk. Alle marsvin får helseundersøkelse og hanner blir kastrert. Alle øvrige dyr får en grundig helsesjekk før de legges ut til adopsjon
Etter adopsjonen
Det er viktig for oss at dyrene vi adopterer bort blir tatt godt vare på. Vi ønsker at dyrene skal få kvalitetsfôr For katter vil dette si fôr som er kjøpt hos veterinær eller i dyrebutikk, ikke fôr fra vanlig dagligvarebutikker. Vi anbefaler Hill’s eller Royal Canin. Ny eier må også følge opp årlig vaksine/helsesjekk/ormekur (for katter), samt veterinærhjelp ved sykdom eller skade. Med tanke på sistnevnte anbefaler vi alle å forsikre dyret, da uforutsette veterinærbesøk kan bli meget kostbare.
Voksne katter skal holdes inne i minst 4-6 uker før de slippes ut alene. Da minsker du sjansen for at katten går seg bort i sitt nye område, eller starter på vandring «hjem» til sitt tidligere hjem. Kattunger skal ikke være ute alene før de er MINST 12 mnd. gamle. Man kan gjerne vente enda lenger, ettersom kattunger har dårlig utviklet retningssans og ofte går seg bort. En liten kattunge er totalt forsvarsløs i møte med en stor katt eller en hund og de forstår ofte ikke at biler er farlige. Så det er ingen vits i å ta sjanser.
DBT omplasserer bare kaniner til hjem der de får anledning til å være ute av buret hver dag for å røre på seg, helst i flere timer. Kaniner skal ikke stå i bur mer enn nødvendig. Vi anbefaler at man skaffer seg «Den store kaninboken» av Marit Emilie Buseth.
Andre smådyr skal også ha anledning til å være utenfor buret daglig.
Om du har lyst og muliget for å tilby et hjemløst dyr et nytt og godt hjem, håper vi du tar kontakt. Email oss på dyrebeskyttelsen.tromso@gmail.com





